Software

De VU heeft een Campuslicentie bij Esri. Alle studenten en medewerkers hebben zo toegang tot ArcGIS Online. In het collegejaar 2021-2022 krijg je toegang door dit aanvraagformulier in te vullen. Vanaf volgend collegejaar kan worden ingelogd met het VU-account.

ArcGIS Online is een cloud-based platform waar je (kaart) bestanden kan downloaden, opslaan, delen en samenwerken binnen groepen. Steeds kan je de sharing level aanpassen, zodat je kan werken in afgesloten leeromgevingen of juist een groot bereik voor je data wil creƫren. Daarnaast kunnen eenvoudige kaarten worden gemaakt en analyses worden uitgevoerd.

ArcGIS Online geeft ook toegang tot andere ArcGIS producten. Eerst en vooral is de download beschikbaar van GIS-software voor desktop ArcGIS Pro. Daarnaast zijn tal van ArcGIS applicaties beschikbaar die het verzamelen van data en presenteren van online kaarten gemakkelijk maken. Deze zijn geschikt zijn voor vele toepassingen in onderwijs en onderzoek. Registreer je met dit aanvraagformulier voor ArcGIS Online.

ArcGIS Pro, ArcMAP en QGIS

ArcGIS Pro is de standaard GIS desktop-software van Esri en kan worden gedownload vanaf ArcGIS Online. Esri heeft besloten de voorganger van ArcGIS Pro, ArcMAP, niet meer te updaten. Deze wordt wel nog ondersteund tot 2026 en wordt op e-mailverzoek verstrekt.

QGIS is open-source software die gratis te downloaden is en waarvoor geen licentie nodig is. Hoewel ArcGIS bij universiteiten, overheidsinstellingen en bedrijven nog steeds de meest gangbare software is, lijkt QGIS aan marktaandeel te winnen. Het gebruiksgemak en de toepassingsmogelijkheden van QGIS zijn minstens zo goed als van ArcGIS. Er is een actieve community die tal van plug-ins heeft ontwikkeld om de software precies in te richten voor jouw doeleinden. Voor 3D-scenes, een online omgeving voor samenwerking en applicaties blijft ArcGIS te verkiezen.

ArcGIS applicaties

ArcGIS Online biedt dertig ready-to-use apps aan. Deze apps zijn steeds in ontwikkeling en worden steeds verbeterd. Door de hoeveelheid applicaties is het soms moeilijk het overzicht te bewaren. Daarom hebben we de in onze ogen belangrijkste ArcGIS apps voor je op een rij gezet.