ArcGIS applicaties

Esri stelt in ArcGIS Online in meer dan 30 applicaties beschikbaar om processen met ruimtelijke data eenvoudig te laten verlopen. Applicaties zijn steeds beschikbaar als ready-to-use, vervangbaar en als volledig zelf te programmeren. Een aantal van de applicaties – die steeds in ontwikkeling zijn – hebben we op een rij gezet:

ArcGIS Online StoryMaps biedt gebruikers de mogelijkheid om een onderzoek of verhaal stapsgewijs te vertellen op een scrollbare webpagina. U kunt eenvoudig teksten, interactieve kaarten, foto’s, video’s en audio toevoegen aan een StoryMap. ArcGIS StoryMaps werken intuïtief en kan resultaten en ideeën visueel aantrekkelijk en toegankelijk maken. Publiceer en deel uw verhaal met iedereen of enkel met VU-medewerkers en studenten. De StoryMap inclusief gekoppelde kaartlagen worden opgeslagen op de VU ArcGIS Online omgeving. Vanuit daar kunnen deze aan de VU Projectportfolio van deze website toegevoegd worden. 

Video: ArcGIS StoryMaps teaser

Voorbeeld: StoryMap met vele functionaliteiten (fullscreen)

ArcGIS WebApps zijn interactieve webpagina’s, maar zijn op zichzelf statisch (niet-scrollbaar). Wel kunnen er meerdere tabbladen toegevoegd worden. Een WebApp bestaat uit een grote interactieve kaart, met daarnaast een smal scrollbaar tekst-, foto en/of videogebied. Verder kunnen ruim 50 widgets (overzicht foto/overzicht tekst) extra functionaliteiten toevoegen, zoals een timeslider, liniaal, of shareknop. De WebApp inclusief gekoppelde kaartlagen worden opgeslagen op de VU ArcGIS Online omgeving. Vanuit daar kunnen deze aan de VU Projectportfolio van deze website toegevoegd worden.

Animatie: ArcGIS WebApp (fullscreen)

ArcGIS Online geeft gebruikers toegang tot de ArcGIS Living Atlas. Dit is een uitgebreide collectie van geografische data van de hele wereld. Data die is samengesteld door Esri en vele andere goedgekeurde organisaties. Het bevat kaarten, apps, en datalagen ter ondersteuning van je eigen data. ArcGIS Living Atlas bevat data van momentopnames, maar ook live data over bijvoorbeeld het weer of verkeer. Gebruik de ArcGIS Living Atlas voor een specifiek doel of om inspiratie op te doen!

NB: Het is mogelijk om vanuit ArcGIS Pro rechtsreeks content van de Living Atlas in te laden (video 2). 

Video 1: Impressie van ArcGIS Living Atlas
Video 2: Gebruik van Living Atlas in ArcGIS Pro

ArcGIS FieldMaps is een alles-in-een app voor veldwerkers die zowel online als offline werkt. In het veld kunnen eenvoudig locaties gemarkeerd en bewerkt worden. Bij online gebruik zijn deze aanpassingen rechtsreeks zichtbaar op de gekoppelde ArcGIS Online omgeving. Bij offline gebruik worden de aanpassingen geüpload zodra FieldMaps verbinding maakt met internet. Verder biedt FieldMaps de mogelijkheid om real-time locaties te delen tussen bijvoorbeeld student en begeleider. Natuurlijk is het ook mogelijk de FieldMaps app te downloaden op mobiel of Ipad (UBVU beschikt over ca. 30 iPads voor veldwerk).

Video: ArcGIS Field Maps

ArcGIS Survey123 maakt het mogelijk om locatiegerelateerde vragenlijsten op te stellen, in te vullen en te analyseren. Deel je vragenlijsten met specifieke groepen binnen de VU of met iedereen. Een link of QR-code maakt het delen gemakkelijk. Download de Survey123 app op je mobiele apparaat om offline vragenlijst in te vullen. Tot slot biedt Survey123 de mogelijkheid om resultaten snel te analyseren door middel van samenvattende rapporten. De resultaten worden opgeslagen op de VU ArcGIS Online omgeving. Je kunt Survey123 in de ArcGIS Online omgeving vinden door rechtsboven op de negen puntjes te klikken.

Video: ArcGIS Survey123