Vergelijk GIS-software

Vergelijk ArcGIS en QGIS

GIS staat voor geografisch informatiesysteem. Dit is een overkoepelende term voor software die in staat is ruimtelijke data te verwerken, bijvoorbeeld om data te analyseren of kaarten te maken. Er zijn meerdere GIS-software beschikbaar. De bekendste aanbieders zijn ArcGIS Pro en QGIS. Op deze pagina worden beide software met elkaar vergeleken en worden de belangrijkste verschillen benoemd. Zowel ArcGIS Pro als QGIS hebben voor- en nadelen. Geïnteresseerd in meer gedetailleerde verschillen? Bekijk dan deze website met 35 verschillen tussen ArcGIS Pro en QGIS.

N.B. ArcMap – een derde bekende GIS-software – is de voorganger van ArcGIS Pro, wat betekent dat er geen grote updates meer voor ArcMap komen. Wel blijft Esri ondersteuning aanbieden voor ArcMap tot maart 2026. Wij raden nieuwe GIS gebruikers aan om ArcGIS Pro of QGIS te gebruiken. Heeft u om bepaalde redenen liever ArcMap? Mail dan naar geoplaza.ub@vu.nl voor een eenjarige ArcMap licentie.

Licentie en kosten

Het verschil in licentie en kosten is een belangrijk verschil tussen ArcGIS Pro en QGIS. Voor ArcGIS Pro heb je een betaalde licentie nodig om de software te gebruiken. De VU beschikt over deze licenties die gratis te gebruiken zijn door studenten en medewerkers van de VU. Vraag hier je ArcGIS Pro licentie aan. QGIS is een Free & Open Source Software (FOSS). Dit betekent dat QGIS gratis en zonder licentie te downloaden en gebruiken is door iedereen. Download QGIS hier.

  • Betaalde licentie vereist
  • Betaalde licentie gratis beschikbaar voor studenten en medewerkers VU
  • Niet meer verbonden aan de VU?
    Dan licentiekosten van $100 per jaar 

User Interface

Het uiterlijk en de bediening (User Interface) van beide software verschillen enigszins. ArcGIS Pro heeft een User Interface waarbij tabbladen gebruikt worden om tools en instellingen te sorteren. Deze indeling heeft veel weg van Microsoft Office producten (Word/PowerPoint/Excel). QGIS heeft gekozen voor een indeling waarbij de meeste tools en instellingen op rijen bovenaan het scherm zichtbaar zijn. Deze volgorde en locatie van deze rijen en tools zijn naar eigen voorkeur aanpasbaar.

Alleen ArcGIS Pro biedt de functionaliteit om meerdere kaarten tegelijktijdig te openen. Deze kaarten kunnen naast elkaar weergegeven worden of door middel van meerdere tabbladen.

User Interface ArcGIS Pro
User Interface QGIS

Analysemogelijkheden

Voor zowel ArcGIS Pro als QGIS zijn de mogelijkheden enorm. De VU beschikt over alle ArcGIS Pro extensions, waardoor je alle mogelijkheden van ArcGIS Pro kan gebruiken. Bij QGIS vergroot je de mogelijkheden van de software door eenvoudig plugins te downloaden en installeren door middel van de Plugin Manager in de QGIS-software. Er zijn meer dan 1000 plugins beschikbaar die de mogelijkheden van de software vergroten.

Op het gebied van 3D-analyses zijn er meer mogelijkheden bij ArcGIS Pro. In ArcGIS Pro kan werk je met 3D data in zogenaamde ‘Scenes’. Deze Scenes kunnen ‘Local’ of ‘Global’ zijn. In QGIS zijn er ook (beperkte) mogelijkheden om te werken met 3D data aan de hand van plugins.

Online GIS

In tegenstelling tot QGIS, is ArcGIS Pro verbonden met een online GIS-omgeving: ArcGIS Online. Alle gebruikers van ArcGIS Pro moeten eerst een ArcGIS Online account aanmaken. In ArcGIS Online download je de ArcGIS Pro software. Daarnaast kan je in ArcGIS Online bestanden en data opslaan, kaarten en apps maken, samenwerken in groepen en content delen met bepaalde groepen of iedereen. ArcGIS Online biedt vele online mogelijkheden, die QGIS niet aanbiedt. Leer meer over ArcGIS Online.