Fullscreen
Viewer help
Error: Only one map can be active on the page
Map services:

Beschrijving

Bij de afschaffing van de slavernij in 1863 kregen de eigenaren van tot slaaf gemaakten, zowel eigenaren of aandeelhouders van plantages als eigenaren van particuliere slaven, in Suriname en de Antillen een vergoeding: financiële compensatie. De meeste eigenaren woonden in Paramaribo of de Antillen, een deel woonde in Nederland. Op deze kaart staan de adressen van de eigenaren die in die tijd (1853-1863) in Amsterdam woonden. Elk adres heeft een link naar informatie in het Nationaal Archief. De huisnummering is de meest recente (1875).

De kaart is gebaseerd op onderzoek in het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam, door studenten geschiedenis van de Vrije Universiteit onder leiding van dr. D.G. Hondius: Omar Abdallaoui, Marie-Hélène Geeris, Kayleigh Goudsmit, Daan Hartog, Bas Heil, Bertus Juurlink, Karin Kamphuis, Evelien Moors, Benjamin Panten, Xander Schreuder, Ton Stam, Chris Veldhuis en Cathérine Verhoeven. Met medewerking van Okke ten Hove en Erik Schmitz.

De kaart is gecombineerd met een historische kaart van 1867 uit de kaartenverzameling van de UB VU. Deze kaart met beschrijving kan bekeken worden in de UB Beeldbank (ook op hoge kwaliteit). Daarnaast gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen uit VU Geoplaza met de huidige grenzen en bouwjaren van alle panden in heel Nederland.

Klik op het plusje naast de naam om de laag zichtbaar te maken. Met de "slider" kan de doorzichtigheid van de laag aangepast worden. Klik op het lagenicoontje rechtsboven in de kaart om een andere basislaag te kiezen (OpenStreetMap of Google).