VU Geoplaza

2010-PC2-Prov-650px

In the new Data Catalogue you can find the latest postcode dataset for 2017.

This dataset can only be downloaded by employees of the VU. As an alternative students can use a Shapefile generated by ESRI Nederland also included in the dataset on Geoplaza.

Symposium rondom de lancering van een nieuwe interactieve kaart van ongeveer 700 Nederlandse kloosters in de Middeleeuwen.

Kom donderdag 30 maart naar het symposium ‘Middeleeuwse kloosters op de kaart gezet’.

Tijdens het symposium komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod. Hoe kwamen de Kloosterlijst en de Kloosterkaart tot stand? Hoe is de Kloosterkaart bruikbaar voor zowel een breed publiek als voor het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek naar overkoepelende vragen? En hoe kan dit instrument ingezet worden binnen het bredere perspectief van onderzoek op het gebied van sacrale topografie.

De Kloosterkaart komt op Geoplaza, de VU portal voor GIS en geodata, die onder beheer staat van de Universiteitsbibliotheek en het SPINLAB. Deze kaart hoort bij een digitaal beschikbare lijst van ongeveer zevenhonderd kloosters en vergelijkbare instellingen die Nederland in de Middeleeuwen heeft gekend.

Je kan hier de nieuwe versie van de kaart alvast bekijken.

Meer informatie en volledige programma

2010-PC2-Prov-650px

In the new Data Catalogue you can find the latest postcode dataset for 2016.

In samenwerking met prof. dr. Koen Goudriaan is aan de Projects van Geoplaza de Kloosterkaart van Nederland toegevoegd, waarbij ruim 700 middeleeuwse kloosters in kaart zijn gebracht. De kaart geeft de situatie weer van het jaar 1500 en is gebaseerd op een binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen vervaardigde website over deze kloosters.

Bekijk de Kloosterkaart

Op de kaart wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende Regels van de kloosters (Benedictijnen, Franciscanen etc.) en kloosterordes binnen de Regels (Dominicanen, Cisterciënzers etc.). Verder wordt onderscheid gemaakt tussen vrouwenkloosters, mannenkloosters en dubbelkloosters. Door te klikken op de legenda wordt dit onderscheid via symbolen zichtbaar gemaakt.

De kloosterlocaties zijn gekoppeld aan foto’s van de kloosters en een link naar de website met de kloosterlijst. Via de infoknop kunnen deze gegevens op de kaart opgeroepen worden.

Het ligt in de bedoeling deze Kloosterkaart nog uit te breiden. Er wordt gewerkt aan een diachrone versie met een groot aantal ijkjaren en het integreren van de Kloosterkaart in de kloosterlijst website.

De dataset Topographische en Militaire kaart van het Koningrijk der Nederlanden is aangepast en uitgebreid.

Deze vroegste topografische kaart van Nederland op de schaal 1:50.000 met kaartbladen vanaf 1845 wordt veel gebruikt bij onderwijs en onderzoek en is beschikbaar via de Beeldbank en hier op Geoplaza.

Voor Geoplaza zijn twee sets van coördinaten voorzien en in de Beeldbank zijn gemiddeld vier edities van de 62 kaartbladen van de TMK te zien. Verder zijn alle gedrukte bladen van de TMK in de collectie van de UBVU geïnventariseerd. Het overzicht hiervan, inclusief alle specifieke kenmerken, kan ook via Geoplaza geraadpleegd worden.

Een deel van een fraai ingekleurde set is vanaf half november te zien in een kleine expositie in de hal van de eerste verdieping van het Hoofdgebouw.

Postcodes in Nederland - Wikipedia

In the new Data Catalogue you can find the latest postcode dataset for 2015.